TRAKOVICE

Inšpiráciou pri tvorbe tejto kolekcie bol pre mňa veľmi zaujímavý kúsok z nášho ľudového umenia, ktorý nájdete v dedinke Trakovice pri Hlohovci. Ide o zaujímavý spôsob nášivky na látku  tzv. „Trakovickú aplikáciu“. Tento spôsob nášivky označujú aj ako vykladaná či šúplatková robota. Do dedinky Trakovice sa dostala po 1. svetovej vojne (1918), keď štát zorganizoval kurzy pre ženy zamerané práve na techniky nášivky. Tento spôsob  si osvojilo veľa miestnych vyšívačiek a práve v tejto oblasti sa udržal najdlhšie, zrejme preto dostal názov podľa Trakovíc.

Nášivka tvorí zvláštnu skupinu predkreslených výšiviek. Ide vlastne o prišívanie kúskov látky na látku. Technika bola známa už v stredoveku, keď pre nedostatok farebných nití na vyšívanie dekorovali textílie vzormi vystrihnutými z odlišne farebných látok.

Prvé nášivky z Trakovíc boli robené na tenkom plátne – organtíne, na ktoré našívali vystrihnuté motívy z hustejšieho bieleho plátna. Neskôr sa ako podklad začal používať tyl. Najprv sa motív alebo aj celá kompozícia nakreslí a nahrubo vystrihne, potom ho priložia na jemnejšiu podkladovú látku ako je tyl  a upevnia ho stehom k podkladu, dostrihajú detaily vzorov a upevnia drobným stehom k základnej tkanine. Takže konečný vzor vznikne akoby „za pochodu“ vystrihnutý základ si vyšívačka počas svojej práce ešte prispôsobuje. Takže prvotný návrh môže byť počas práce upravený do inej podoby než bol prvotný návrh.

Trakovická aplikácia je pozoruhodná svojou pestrosťou rastlinných a kvetinových motívov, ktoré sa vzájomne prepletajú akoby boli z jedného kúsku. Takže je ťažké zbadať kde vzor začína a končí. Na začiatku boli vzory umiestnené skôr ústredne, neskôr vzory umiestňovali aj celoplošne,  do pásov alebo aj do rohov. Okrem rastlinných vzorov sa objavuje aj motív srdca, ktoré bolo častokrát ústredným motívom florálne ladenej kompozície.

Okrem Trakovíc je známa podobným spôsobom nášivky aj ďalšia dedinka a to Martovce. V Trakoviciach sa aplikovali na tylový podklad vzory z hustejšej bielej látky, v Martovciach to boli zase výrazné červené obrazce.